reede, 14. aprill 2017

Häkkerid

Sel nädalal sai piilutud veidikene häkkerite maailma - maailma, millest minusugusel algajal IT-tudengil suuremat ettekujutust siiani ei olnud. Enamasti ikka kajastatakse meedias pigem just kräkkerite uusimaid vägitegusid. Sageli küll kahjuks eksiklikult just häkkeritele viidatuna.

Keskendudes aga Eric S. Raymondi artiklile "How to  Become A Hacker", kus autor kirjutas väga põhjaliku ülevaate häkkerist kui eraldiseisvast inimtüübist ja tõi välja ka hulgaliselt erinevaid aspekte, kuidas häkkeriks saada. Minu vaimusilmas on häkker siiani figureerinud sellise ehtsa arvutinohikuna, kes peidab ennast pikkadeks tundideks arvutiekraani taha ja sukeldub seal oma fantaasiamaailma, kus ta on hinnatud ja oskuslik panustaja ning kes suudab seal palju väärtuslikku korda saata.

Eric S. Raymondi artiklit lugedes jääb häkkerist aga miskipärast hoopis teistsugune pilt. Tema kirjeldab häkkerit kui oskuslikku, intelligentset ja töökat inimest, keda motiveerib tegutsema eelkõige tugev sisemine tung maailmas midagi head korda saata. Siinkohal tekib minu peas aga vastuolu - kui sa oled oskuslik, intelligentne ja töökas inimene, siis miks sa peaksid oma aega kulutama tasuta töö tegemisele? Kas esmatähtis ei ole mitte enda ja oma lähedaste heaolu? Kogu see vabavara arendamise ja levitamise idee kui selline on igati tore ja meeldiv, aga kas selline praktika ei ole mitte pigem rikaste inimeste pärusmaa? Nende, kes ennast ja oma perekonda suudavad kenasti ülevalhoida ja kellel on võimalik oma vabast ajast tegeleda maailma valukohtade parandamisega.

Eric S. Raymond kirjutab muidugi ka häkkerlikust suhtumisest, kus nad usuvad vabadusse ning vastastikusse vabatahtlikku abistamisse. Ma olen sellega igati nõus, kuid leian, et siis sul peab ikka väga palju vaba aega käes olema, kui sa sellise asjaga tõsisemalt tegeleda soovid. See ei kehti mitte ainuüksi IT vallas maailma abistamisele, vaid nii ka igas muus vallas.

Huvitav oli muidugi ka lugeda Eric S. Raymondi soovitusi selle kohta, kust tuleks alustada, et saada häkkeriks. Häkker on ju põhimõtteliselt mõneti ka IT prof ning selleks, et sinnani jõuda tuleks ilmselt suhteliselt sarnane tee läbi käia. Seega, igati soovituslik kirjandus kõigile, kes soovivad IT vallas algust teha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar