neljapäev, 6. aprill 2017

IT-juhid

Sel nädalal võrdleme paari tuntumat IT-juhti, kes esindaks kaht erinevat juhitüüpi.

Ei ole otseselt minu moodi inimesi selliselt siltide järgi kategoriseerida, seega toon välja enda jaoks kaks viimasel ajal silma jäänud vastandlikku juhti IT-maailmast!

Olen hiljuti sattunud paaril korral lugema Elon Muski kohta. Tema tegemised on mingil ajahetkel mulle lihtsalt silma jäänud ja huvi pakkunud ning nii olen ka ilmselt nüüd tema käekäigul veidi rohkem silma peal hoidnud. Ta on minu meelest lihtsalt äärmiselt inspireeriv tüüp.

Kes veel ei tea, siis tegemist on 45 aastase miljardäriga, kes lõi X.com'i, millest hiljem sai PayPal ja mis seejärel müüdi eBay'le. Peale seda on Musk olnud fokusseeritud sellele, mille poolest ta tänasel päeval kõige tuntum on: SpaceX, Tesla Motors ja SolarCity. SpaceX'i eesmärgiks on kosmose reiside kaubanduslikuks muutmine, Tesla Motors teeb elektriautosid ja SolarCity on spetsialiseerunud kodude, kontorite ja lõpuks ka linnade päikese-energiaga varustamisele. Juba see nimekiri ütleb nii mõndagi ka inimese enda kohta. Ta on lihtsalt kogu oma keha ja hingega asja juures, tehes igat liigutust suure kire ja usuga maailma paremaks muuta.

Suurepärasel juhil peab olema visioon - ja mitte ainult teadmine kus sa oled vaid ja kindel siht ja arusaam sellest, kus sa soovid olla. Ja veelgi olulisem, kui visioon ise, on juhi võime seda oma järgijatele edasi anda. Muskil on see olemas! Lisaks kindlale ja selgele visioonile on Muskil ka silmapaistev soov maailma paremaks muuta. Mitte ainult sellist mõtteviisi kõva häälega kõigile reklaamides ja plakatitega vehkides, vaid pigem just eeskuju näidates. Oli tema ju see mees, kes lubas teistel autode tootjatel tasuta kasutada Tesla väärtuslikku patareide tehnoloogiat. Väidetavalt tegi ta seda seetõttu, et ta uskus, et Tesla Motors oli loodud selleks, et kiirendada taaskasutusliku transpordi arengut maailmas. Respect!

Peaaegu, et vastandina olen aga viimasel ajal meedia kajastustest lugenud Uberi juhi Travis Kalanick'i kohta. Võib olla olete isegi kuulnud juba teda ümbritsevatest skandaalidest ning temaga kaasas käivast karmikäelise ja konkreetse juhi mainest. Ometi ei tähenda see üldjuhul, ja nii ka tema puhul seda, et tegemist ei oleks eduka juhiga. On ikka. Vaevalt, et Uber oleks sellise edu kunagi ilma temata saavutanud. Oma agressiivse ja jõulise juhtimisstiili poolest võiks teda võrrelda ka Steve Jobs'iga. Väidetavalt ei olnud ka temaga koos töötamine just mingi eriline mee lakkumine. Ent ometi on ta täna üks tuntumaid ja hinnatumaid juhte maailmas, seda osaliselt muidugi tänu sellele, mida Apple tema juhtimise ajal suutis saavutada. Kuid siiski hinnatakse tänapäeva ärimaailmas enamasti läbipaistvat ja kaasavat kultuuri ning selline traditsiooniline käskiv ja kontrolliv juhtimisstiil ei ole kuigi aktsepteeritav. Selline lähenemine nimelt ei pruugi negatiivselt mõjutada mitte ainult juhi enda mainet, vaid hävitavalt mõjuda ka ettevõtte moraalile ja funktsioneerimisele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar