neljapäev, 18. mai 2017

Filmi "Good Copy, Bad Copy" arvustus



Vaatasin päris huvitavat Taani dokumentaalfilmi "Good Copy, Bad Copy", mis rääkis taaskord autoriõiguste teemadest, ent veidi omamoodi võtmes. Täpsemalt käsitleti filmis konflikti praeguse autoriõiguse seaduse ja hiljutiste tehnoloogiliste arengute vahel, mis võimaldavad autoriõigustega kaitstud materjali inimestel hõlpsasti omavahel jagada. Film teeb kiire tiiru ümber maailma, näidates vaatajatele kuidas erineb kunsti ja kultuuri suhtumine maailma eri paigus nagu näiteks Nigeerias, Rootsis, Brasiilias, UKs ja USAs. Kui Ameerikas on piraatlus suureks probleemiks ning selle tõttu jääb muusikatööstusel igal aastal saamata miljardeid dollareid, siis näiteks Nigeerias, peetakse seda halvaks tavaks ning kellelgi ei tule mõttesegi, et ta peaks kohaliku artisti loomingut illegaalselt kuulama. Kuid välismaiste artistide muusika soetamine illegaalselt on seal täiesti aktsepteeritav.

Filmis toodi välja ka ThePirateBay skandaal, kus probleem tekkis sellest, et USA muusikatööstuse ning seaduse järgi oli leht ebaseaduslik, kuid Rootsi seaduste järgi, kus ka veebileht loodi, oli kõik seaduslik. Mõneks ajaks suutsid ametivõimud lehe ka maha võtta, kuid üsna kiirelt saadi leht ka uuesti üles. Tänasel päeval ei näe lehe loojad enam võimalust, et seaduslikult võiks lehega probleeme tekkida.

Kõige enam meeldis mulle selles filmis Peter Jenneri vaatenurk ja lähenemine piraatlusele ning selle tulevikule. Ta leidis, et piraatlus ei saa toimida ilma tarbijateta ning seega seni, kuni keegi neid teenuseid kasutab, ei kao ka piraatlus kuhugi. Tema meelest on kõige suuremaks probleemiks tänases autoriõiguste maailmas just plaadifirmade aegunud ärimudel, mis tänapäeva tehnoloogilisel ajastul toob endaga kaasa vaid ühiskonna arengu aeglustumise.

Kokkuvõtvalt leian, et film oli toredalt ja isegi kergelt humoorikalt üles ehitatud - lihtne vaadata ja kõigile arusaadav. Veidi andis tunda ka põhjamaine lähenemine, kus pausidel ja vaikuse momentidel oli tunda kandvat jõudu.. :) Film on hea võimalus kiire ülevaate saamiseks piraatlusest üldiselt ja näitab, et piraatlus kui selline ei olegi üldse üdini halb nähtus mille vastu peaks võitlema, vaid pigem peaksime me olukorraga kohanema ja oma mõttemaailma ning ärimudeleid vastavalt uuendama.

Kui kellelgi huvi tekkis, siis film ise saadaval siin.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar