teisipäev, 16. mai 2017

Eetikakoodeksitest

Selle nädala ülesandeks oli mõne suurema IT ettevõtte eetikakoodeksi analüüs. Antud teemal veidi mõtiskledes, meenus mulle Apple'i mõne aja tagune skandaal. See oli seotud nende FBIga koostööst keeldumisega. FBI nõudis, et Apple avaks nendele ühe süüdimõistetud narkodiileri iPhone'i, et ametivõimud saaksid sealsele infole ligi, kuid Apple keeldus seda tegemast. Lõppes see lugu isegi kohtus ja minu teada Apple'it soosivalt. Kõigest sellest saab lähemalt lugeda siit. Igaljuhul tekitas too juhtum minus huvi nende eetikakoodeksi vastu ning otsustasin sellega lähemalt tutvuda.

Eraldiseisvat eetikakoodeksit Apple'i kodulehelt ja mujalt interneti avarustest ma leida ei suutnud aga nende Business Conduct'i, mis ka eetilist osa kattis, leidsin siit.

Üldiselt sellele peale vaadates, ei erine see olulisel määral ülejäänud suurfirmade ärieetika reeglitest. Tuuakse põgusalt välja Apple'i eetikakoodeksi 4 kõige olulisemat alustala:

Ausus
Austus
Konfidentsiaalsus
Seaduskuulekus

Lisaks räägitakse pikalt Apple'i töötajatele kehtivatest käitumisreeglitest tööl: kuidas ennast Apple'i töötajana esitledes väljendada, kuidas firma aktsiatega toimetada, kuidas huvide konflikti mitte sattuda jne. Täiesti standardsed suurettevõttele kohased reeglid. Sellele järgneb veidi tehnilisem osa, kus tuuakse välja kõik patendi, autoriõiguste, rahapesu, tehniliste standardite, kaubamärgi ja Apple'i identiteediga seonduv. Seejärel käsitletakse ka veidi veel kasutajatele suunitlust, nende konfidentsiaalsust, nendele kingituste tegemist ja kinkide vastu võtmist, suhteid konkurentidega ja ka avatud koodi kasutamise tavasid. Ja kõige lõpuks käiakse üle veel ka valitsuse esindajatega suhtlemise reeglid, töötajate valimise protsess, heategevuslikud toimingud ja ka töökeskkonna ja tervise teemalised punktid.

Kokkuvõtvalt leian ma, et midagi eriti uut ja huvitavat ma nende eetiliste väärtuste kohta teada ei saanud. Ootasin ise nendelt isegi rohkem kasutaja privaatsust ja isikuandmete kaitset puudutavaid tugevaid hoiakuid ja argumente, kuid neid ma seekord siiski kahjuks sellest dokumendist välja ei lugenud. Usun, et need on paljuski täiesti iseenesest mõistetavad reeglid ja väärtused, mida iga suurem/väiksem ettevõte võiks ja peaks järgima. Seega väärt lugemine oli ta siiski.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar